Articles i Notícies d'interès

En aquest bloc es publiquen articles i notícies considerades d'interès per a tots els membres del MxI-ANC


dilluns, 25 d’octubre del 2010

Si els mercats perceben la independència com la solució a un problema etern, podrien reaccionar a l'alça

JOAN COSTA i FONT.
Professor d'Economia Política de la London School of Economics

Tot i la gran contribució de Catalunya a les arques de l'Estat espanyol, una de les pors més utilitzades per l'espanyolisme per frenar les ànsies independentistes de Catalunya és la viabilitat econòmica de l'Estat català. En la penúltima entrevista de la sèrie L'endemà de la independència, el professor d'Economia Política de la London School of Economics Joan Costa i Font desmunta aquest argument assegurant que la independència pot ser beneficiosa econòmicament per al país. Costa i Font defensa que el trencament del sistema de pensions no seria problemàtic 'si es fes al més aviat possible, abans que hi hagi dèficit'. Quant al temor a un boicot espanyol raona que l'anticatalanisme i els boicots que ja hi ha hagut han provocat que l'empresari català ja hagi orientat en bona mesura el seu mercat cap a Europa i afirma que 'si els mercats perceben la independència com la solució a un problema etern, podrien reaccionar a l'alça'.

Com es farà la repartició de béns en el 'divorci' entre Catalunya i Espanya? Què passarà per exemple amb infraestructures com la nova terminal del Prat que ha estat pagada per l'Estat?
És difícil de dir, però en principi per l'experiència anterior i sabent que Catalunya pateix dèficit fiscal i està a la cua en termes d’inversió en infraestructures, el més probable és que es faci tabula rasa, atès que l'Estat espanyol tindria les de perdre si es fes un balanç de la inversió dels darrers vint anys.

La hisenda passarà a ser catalana, es pagaran més o menys impostos?
Dependrà del votant mig català, qui en termes generals és una mica més d’esquerres però també més liberal que a l’Estat espanyol. Si hagués d’apostar, diria que es pagarien els mateixos impostos per millors serveis públics.

Podem ser autosuficients energèticament? Haurem de comprar l'energia a França? L'estat espanyol ens desconnectarà?
No sóc expert en energia, però el que tinc clar és que l’energia ha de ser regulada des de la UE, i sota criteris de mercat únic no en podríem ser exclosos igualment.

Catalunya serà nuclear? Què passarà amb les centrals que són a Catalunya?
De moment l’energia nuclear és la principal font mentre no en sorgeixin d'alternatives. El que cal és regular-la bé i sobre tot despolititzar el debat, alguns sectors polítics han agafat l’energia nuclear com a eix del seu discurs per manca d’arguments.

I pel que fa a l'aigua, continuaran els conflictes pel riu Ebre? Es tornarà a obrir el debat del transvasament del Roine?
L’aigua segur que portarà conflictes, no només a Espanya vers Catalunya, sinó en altres llocs de la Unió Europea, perquè sovint els rius separen territoris. El que cal és acordar criteris a través dels quals se solucionin els conflictes.

Què passarà amb el fons de les pensions al qual hauran estat contribuint els catalans. Quin model desenvoluparà Catalunya en aquest sentit?
Si no vaig errat, el sistema de pensions espanyol sembla estar prou equilibrat a dia d’avui. Així doncs, un trencament no seria molt problemàtic si es fes el més aviat possible, abans que hi hagués dèficit. Però per sort, els Països Catalans tenim nouvinguts relativament joves que presenten taxes de fertilitat superiors a les de les parelles catalanes i ens ajudaran molt si som capaços d'integrar-los a Catalunya, i per tant de convèncer-los que es quedin.

Hi haurà canvis en la borsa? Empreses catalanes sortiran de l'IBEX?
Dependrà molt del context internacional. Si es percep com a una forma de solucionar un problema etern, els mercats podrien reaccionar a l’alça. De tota manera és possible que la integració borsària converteixi l’IBEX en obsolet. Tampoc no hi ha massa empreses catalanes que participin actualment a l’IBEX, això és una assignatura pendent a Catalunya. Tot i que és cert, que l’empresa familiar és un avantatge per a algunes activitats, en d'altres calen processos de fusió on algunes empreses fins ara familiars esdevinguin més ambicioses

Se suposa que Catalunya entra dins l'Euro... però i si no, quina moneda tindrà la Catalunya independent?
Catalunya estaria sens dubte dins l’euro, o el que es el mateix, adoptaria l’euro coma moneda. Una altra cosa és que hauríem de crear un Banc Central de Catalunya, que faria de delegació del Banc Central i també faria feines d’inspecció etc.

Si som dins l'euro, s'emetrà moneda catalana?
No, en tot cas tindríem un euro català.

Hi haurà representants catalans al BCE?
En poc temps Catalunya tindria un representant en el consell del Banc Central Europeu.

Com s'hauria de reorientar el mercat català després del trencament amb l'Estat espanyol?
No és cap descobriment dir que no ser Estat espanyol no vol dir no estar a bones amb Espanya. Voldria dir una aposta clara pel mercat europeu per davant del mercat espanyol. Gràcies als boicots i l'estigma anticatalà alguns empresaris ja han orientat cada cop més la seva producció a Europa.

Les empreses d'origen català esteses a l'Estat espanyol han de patir?
Potser durant un període transitori hi hauria un trencament cultural que a la llarga es superaria, especialment perquè Catalunya tampoc renunciaria a l’espanyol com a segona llengua amb l’anglès. Quant al trencament econòmic, no crec que es produís perquè qualsevol discriminació dels productes catalans seria contrària al dret comunitari i perquè per raons de localització -Espanya és més perifèrica- tampoc no els interessaria un trencament.

Al contrari, les empreses espanyoles que operen a Catalunya, quins canvis se'ls exigirà?
No crec que es fes cap mena de discriminació a Catalunya. Som tots europeus, i Europa és la nostra estat 'nació gran', i Espanya n’és una part molt propera. L’anomenada independència dins la Unió Europea voldrà dir ser igual que la resta d’estats però no pas ser realment independent.

Quin pes tindria per a l'economia catalana un possible boicot econòmic de l'Estat espanyol?
La balança comercial entre Catalunya i Espanya ha estat força equilibrada, així doncs els espanyols també hi perdrien com a resultat d’un boicot.

Quedarà normalitzat l'etiquetatge en català?
Serà equivalent a l’etiquetatge en danès, grec o portuguès.

La indústria turística podria veure's perjudicada? O els turistes espanyols continuaran venint?
El turisme ve principalment per Barcelona i a la platja. No veig per què hauria de canviar.

Quins canvis hi pot haver al sistema bancari català? Com quedaran les caixes fusionades amb entitats espanyoles?
Independentment del lloc on operin, els bancs catalans seran els qui tinguin la seu principal a Catalunya.

Quins incentius fiscals podria oferir Catalunya perquè s'hi instal·lin empreses internacionals?
Menors impostos de societats i alhora millors serveis públics i accés a professionals de nivell.

Com quedarà l'economia espanyola després que marxi el principal motor econòmic?
Tampoc és cert que Catalunya sigui el motor d’Espanya. Jo sóc dels que creu que la independència servirà a Espanya per guanyar cohesió, reduir heterogeneïtat i fer les reformes que volen fer al seu ritme. Perdran pes i una mica de poder a Europa però és un bon negoci. I qui ho sap, a la llarga ens podríem tornar a federar amb Espanya, si mai les elits espanyoles entenen què vol dir el federalisme.

Entrevista feta i publicada per Directe.cat, 25/10/10