Articles i Notícies d'interès

En aquest bloc es publiquen articles i notícies considerades d'interès per a tots els membres del MxI-ANC


divendres, 16 de juliol del 2010

La independència s'imposa amb força a les enquestes

Un 53% dels catalans desitja més autonomia o la independència per a Catalunya, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques.

NACIÓ DIGITAL.

Enèsima enquesta que converteix el vell mite de la independència en una realitat més que factible. Un 52,9% dels catalans desitjarien que Catalunya gaudís de més autogovern o bé que fos un estat independent, segons es desprèn del Baròmetre Autonòmic de gener a març que va difondre aquest dijous el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

En canvi, a la pregunta de quin grau d'autonomia de Catalunya es desitja, el percentatge de catalans que voldria que fos major puja al 54,9%. El Baròmetre revela que el 29,3% dels ciutadans catalans enquestats afirmen que preferirien un estat en el que les comunitats autònomes tinguessin més autonomia que en l'actualitat, mentre que el 23,6% desitjarien que l'estat reconegués a les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en estats independents.

L'estat de les autonomies fa créixer l'independentisme

Mentre que un 53% dels catalans enquestats consideren que Catalunya hauria de tenir un nivell d'autonomia més ampli, el 30,8% creuen que les autonomies han contribuït a fer créixer el sentiment independentista al Principat. A més, els principals problemes apuntats que es deriven del fet de ser una comunitat autònoma són l'augment de la despesa pública, en primer lloc, i el foment dels enfrontaments, en segon lloc.

En aquest sentit, un 50% de catalans sostenen que l'organització de l'estat basada en comunitats autònomes ha funcionat de manera regular. A més, al 50% els agradaria que els assumptes s'administressin de manera més propera al ciutadà.

El 72%, orgullosos de ser catalans

El sentiment identitari, tant espanyol com català, és un dels altres temes tractats al Baròmetre del CIS. D'aquesta manera, mentre que un 50% dels enquestats assegura que se sent molt orgullós de ser català i el 32,2% bastant, un 32,9% admet sentir-se orgullós de ser espanyol, i un 32,8% bastant orgullós de ser espanyol.

De fet, el 34,7% dels preguntats considera que 'Espanya' és el seu país, mentre que el 21,8% considera que 'Espanya' està formada per diverses nacionalitats o regions.

Sobre la consciència social, un 41,2% afirma que tenen més en comú amb una persona d'una altra comunitat autònoma però de la mateixa classe social que no pas d'una persona de Catalunya d'un altre nivell social.

La gent que se sent tant espanyola com catalana és la que lidera el podi, amb un 41,3%. Un 25,6% se sent més catalana que espanyola i un 13,6% només catalana.

"Enfrontament" amb l'Estat

Un 39,4% -el percentatge més elevant- dels catalans assegura que la relació entre el govern espanyol i el català és literalment d'enfrontament, mentre que el 26,2% afirma que és de subordinació. Per contra, un 26,5% diu que la relació és de col•laboració. Tot i així, només un 21,8% dels enquestats és partidari d'enfrontar-se a l'Estat, mentre que un 72,4% considera preferible negociar fins a arribar a un acord.

Els catalans castiguen la gestió del govern de José Montilla els darrers quatre anys. El 54,5% qualifica la gestió de regular i el 21,6% de molt dolenta. Ara bé, l'oposició no en surt gaire més ben parada, ja que el 43,6% diu que la seva actuació també ha estat regular i el 31,1% dolenta.

Montilla no surt gaire ben valorat, i és que un 48,8% qualifica de regular l'actuació del president del Govern, José Montilla, mentre que el 39,1% en desaprova la seva actuació.

Nació Digital, 16/7/10