Articles i Notícies d'interès

En aquest bloc es publiquen articles i notícies considerades d'interès per a tots els membres del MxI-ANC


dilluns, 19 de juliol del 2010

Brussel·les culpa Espanya d'obstaculitzar l'ús del català a Europa

L'Eurocambra,el Consell de la UE i el Defensor del Poble Europeu acusen l'Estat espanyol d'incomplir els acords pel català a Europa.

NACIÓ DIGITAL.

El Parlament Europeu, el Consell de la UE i el Defensor del Poble Europeu han acusat el govern espanyol, en diverses cartes enviades a l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, d'incomplir els acords que va signar el 2006 per l'ús del català a les institucions europees.

El president de l'Eurocambra, Jerzy Buzek, ha remarcat a la seva carta que Madrid s'havia compromès a traduir al català tota la legislació adoptada per codecisió però encara no ho ha fet, i per això el Parlament Europeu no pot penjar a la seva pàgina web la versió en català d'aquests acords. "Les respostes de les institucions europees són ben explícites: l'estat espanyol és el principal enemic del català a Europa", ha sentenciat Junqueras.


En la carta que Buzek li ha enviat a Junqueras, el president de l'Eurocambra es compromet a penjar a la pàgina web de la institució els documents en català tan bon punt el govern espanyol li presenti les traduccions.

Per la seva banda, el Defensor del Poble Europeu, Nikiforos Diamandourus, també posa en relleu que el govern espanyol tampoc ha complert els acords del 2006 perquè no ha traduït el formulari de reclamació del Defensor del Poble ni els documents informatius més rellevants de la institució. Diamandourus reafirma, també, el seu compromís a penjar al lloc web del Defensor del Poble Europeu les traduccions al català tan aviat com el govern espanyol les hagi elaborades. Igualment, el Consell de la UE ha subratllat que només podrà complir l'acord pel català quan el govern espanyol faci les traduccions.

Crítiques a l'ús restrictiu del català a les institucions espanyoles

Així mateix, Buzek aprofita la carta per recalcar que l'ús del català al Congrés i al Senat espanyols li sembla "molt restrictiu". Totes aquestes cartes responen a una bateria de 17 preguntes parlamentàries que Junqueras va enviar al mes de març a les institucions europees per conèixer l'estat dels acords signats amb l'Estat, que després de quatre anys encara no han entrat en vigor. "La resposta de les institucions ens porta a una conclusió molt clara: l'Estat fa tot el possible per impedir l'avenç del català a Europa", lamenta Junqueras.

Les cartes de López Garrido

Ja abans de començar el semestre de presidència espanyola de la UE, que es va acabar a finals de juny, el secretari d'Estat per la Unió Europea, Diego López Garrido, va declarar que fer passos per l'oficialitat del català a Europa seria una de les prioritats del semestre. Però la realitat és que l'únic gest de Garrido durant la presidència de torn pel català va ser enviar al president de l'Eurocambra dues cartes per demanar-li que augmentés l'ús del català al Parlament d'Estrasburg. "Estem acostumats a sentir la canterella que el govern espanyol es preocupa del català i que fa passes perquè el català guanyi espai dins de les institucions europees, però les respostes del Defensor del Poble, del Consell de Ministres i del Parlament Europeu són ben explícites: l'estat espanyol és el principal enemic del català a Europa", insisteix Junqueras.

Nació Digital, 19/7/10