CARLES CASTELLANOS i LLORENÇ.
Professor de la UAB i membre de l’Associació Manuel Gonzàlez Alba
Sovint l’espessor del bosc quotidià no ens deixa veure els arbres dels nostres comportaments més arrelats. El contacte recent i més intens amb persones vingudes d’altres àrees culturals i lingüístiques - i fins d’altres civilitzacions - ens mostra la diversitat existent, amb aspectes interessants i d’altres que no ens convé gaire imitar.
En un moment en què ens preguntem sobre la nostra forma de ser i de decidir col·lectivament sóc del parer que hauríem de saber valorar més els aspectes que per a nosaltres són fonamentals i que ens han portat com a poble fins aquí. L’observació atenta de la història ens mostra que nosaltres – el poble català – hem anat elaborant laboriosament una manera de viure (una “civilització”, diríem si fóssim més ambiciosos) que fa compatibles una concepció vital dels comportaments amb la tolerància envers les altres persones, sense abandonar per això l’esperit de superació en les nostres activitats quotidianes, la valoració de l’estudi, la recerca i la innovació, la curiositat pels nous coneixements i per les noves cultures, el sentiment de solidaritat davant la injustícia, enfront de les guerres etc. No tenim res a veure amb els mites de l’arrogància d’origen aristocràtico-bel·licista de la classe dominant castellano-espanyola, ni amb els onanismes mentals de la grandeur que emanen de les elits franximandes, d’inspiració napoleònica.
Amb això no vull pas dibuixar una societat catalana idíl·lica que sabem en molts aspectes injusta i poc democràtica, limitacions que som conscients que caldrà superar. He volgut només esbossar uns principis que orienten la nostra activitat col·lectiva i que poden servir per a construir una nova realitat política. Ara - com en altres èpoques - només volem viure nosaltres tot deixant viure els altres. Sense imposicions degudes a ideologies malaltisses. Per a la nostra vida quotidiana, per a la nostra supervivència com a poble no necessitem cap tutela d’uns governants aliens, mentalment pertorbats.
És l’hora que construïm el nostre marc polític propi participatiu, planer i – per les seves característiques - obert a totes les persones de qualsevol origen social o nacional. És l’hora de posar les bases de la República independent, democràtica, igualitària, federativa i solidària dels Països Catalans. Per a continuar desenvolupant la nostra col·lectivitat. Per a poder – finalment - viure i deixar viure.